Bijna helft bedrijven moet nog definitieve berekening NOW-steun aanvragen

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
13 feb 2023

13 feb 2023 • door Redactie JIF

Met minder dan twee weken te gaan voordat het loket sluit, moet bijna de helft (44 procent) van de bedrijven die in de coronacrisis loonsteun hebben aangevraagd hier nog een definitieve berekening voor aanvragen.

Het gaat om vier NOW-periodes, tussen oktober 2020 en september 2021, waarin bedrijven loonsteun konden aanvragen. Van de 98.000 aanvragers moeten meer dan 43.000 werkgevers hun gegevens doorgeven en een eindrekening aanvragen, meldt het UWV desgevraagd. Zij hebben hier nog tot en met woensdag 22 februari de tijd voor.

Aan de hand van de loonsom en het daadwerkelijke omzetverlies wordt het bedrag berekend waar bedrijven recht op hebben. In sommige gevallen krijgen bedrijven meer dan gedacht, een aantal bedrijven zal subsidie moeten terugbetalen omdat er meer is ontvangen dan waar achteraf gezien recht op bestond.

Volgens uitkeringsinstantie UWV hebben online advertenties en radiospotjes er al toe geleid dat meer werkgevers zich melden met bonnetjes voor de definitieve berekening. “Maar toch is er nog een grote groep werkgevers die aan de slag moet.”

Derden- en accountantsverklaring
Bedrijven die meer dan 40.000 euro aan subsidie voorgeschoten kregen, moeten een derdenverklaring van bijvoorbeeld een boekhouder hebben. Bedrijven die 125.000 of meer kregen, hebben een accountantsverklaring nodig om de definitieve berekening aan te vragen. Het UWV verwacht dat het druk zal zijn bij accountants en boekhouders. Daarom kunnen bedrijven veertien weken uitstel krijgen, als ze de benodigde papieren niet rond krijgen voor 22 februari. Het uitstel moeten ze wel uiterlijk op die datum aanvragen.

BRON: Accountancyvanmorgen.nl