๐‡๐จ๐ž ๐ฐ๐ž๐ญ๐ž๐ง ๐ฐ๐ž ๐ฐ๐š๐ญ ๐ฃ๐จ๐ง๐ ๐ž ๐š๐œ๐œ๐จ๐ฎ๐ง๐ญ๐š๐ง๐ญ๐ฌ ๐ฐ๐ข๐ฅ๐ฅ๐ž๐ง?

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
06 feb 2023

06 feb 2023 • door Redactie JIF

Dit tekort, dat ook het FD niet is ontgaan, maakt het des te belangrijker dat we jonge aankomend accountants allereerst enthousiast maken voor het vak. En ten tweede, minstens zo belangrijk, dat we ze voor het vak weten te behouden. Inspelen op de behoeften van deze jonge accountants is daarmee een cruciaal onderdeel geworden van het recruitment- en HR-beleid van accountantskantoren. Maar weten we wel wat deze jonge accountants willen?

Iedereen biedt hetzelfde

Vooropgesteld: de stokpaardjes van de accountancy van een aantal jaren geleden, zijn nog steeds van toepassing op het beroep. Zoals bijvoorbeeld de mogelijkheden die je hebt om jezelf te ontwikkelen als jonge beroepsbeoefenaar, de kans om bij een grote diversiteit aan klanten een kijkje in de keuken te nemen en een jong en gemotiveerd team om je heen. En natuurlijk een marktconform salaris, met gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden. Alle kantoren bieden het, maar dat blijkt toch niet genoeg te zijn. De bekende pluspunten zorgen er al lang niet meer voor dat er een grotere instroom en beperktere uitstroom is.

Zou de mogelijkheid om op afstand te kunnen werken dan de oplossing zijn voor het groeiende personeelstekort binnen de branche? Die parkeer ik even voor een volgende column, want daar heb ik wel een mening over.

Meer geld of meer vrijheid

Of moeten we de nieuwe Gen Z-werknemers meer geld bieden? Deze generatie heeft baanzekerheid en inkomenszekerheid hoog in het vaandel staan. Een ommezwaai ten opzichte van de generatie daarvoor, de millennials, die vooral op zoek zijn naar vrijheid in hun werk. Deze jongste generatie werknemers, die nu langzaam het werkveld binnenkomen, ziet dat het steeds lastiger is om bijvoorbeeld een eigen huis te kopen. Een droom die ze alleen kunnen waarmaken als ze voldoende geld binnenkrijgen.

Misschien ligt het dan toch aan de inhoud van het werk. Gen Z is de eerste generatie die uitsluitend is opgegroeid met internet en smartphones. Alles is per direct beschikbaar en dat verwachten ze ook op hun werk te kunnen inzetten. Als er een generatie is waarvan ik de verwachting heb dat ze nu รฉcht eens aan de slag gaan met data analyse, is het deze generatie wel. Voor hen voelt het heel normaal om met technologie en data te werken en dat kan dus ook een belangrijke drijfveer zijn om voor het accountantsberoep te kiezen en erin te blijven werken.

De opleiding duurt lang

Dan komen we nog op het puntje van de opleiding tot accountant. Die opleiding is lang, erg lang. En hoewel ik zelf in het accountantsonderwijs werk, ben ik het met Omar eens dat er vakken in de opleiding zijn opgenomen die niet voor iedere accountant even relevant zijn. Hij vraagt zich dan ook terecht af of er een verband is tussen het hoge verloop bij accountantskantoren en deze lange opleiding. Wat mij betreft een mooi moment om alles eens kritisch onder de loep te nemen, zoals recent de CEA en de NBA hebben gedaan.

'Speak up'

Tot slot wil ik nog iets bij onze jonge accountants neerleggen: wat willen jullie? Geven jullie voldoende aan waar jullie behoeften liggen in het werk en in de opleiding? Niet alleen onderling, maar ook richting de beleidsbepalers? Daar is zeker een rol weggelegd voor de jonge accountants.

Naar aanleiding van colleges geven studenten feedback en ik zie dat daar ook echt iets mee gedaan wordt. Maar dit betekent ook dat ik verwacht (en hoop) dat ik jonge accountants wat vaker hoor. Tijdens bijeenkomsten bijvoorbeeld; daar ben ik vaak een van de jongste aanwezigen en dat zegt vooral iets over de afwezigheid van de jongere accountants. Laat je stem horen, maak gebruik van de mogelijkheden!

 

Bron: http://www.accountant.nl