Zo win je de strijd om talent

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
25 jan 2023

25 jan 2023 • door Redactie JIF

De groei van de Nederlandse economie houdt aan en daardoor woedt er een hevige strijd om professionals. Vooral junior- en mediorprofessionals zijn moeilijk te vinden in sectoren zoals legal en finance. Daardoor stijgen de salarissen en worden er uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden op tafel gelegd, blijkt uit de nieuwe Robert Walters Salary Survey

Maar een flink salaris en een auto van de zaak zijn niet altijd meer genoeg om nieuw talent aan een organisatie te binden, of om collega's te behouden. Professionals zoeken steeds vaker een persoonlijke klik met hun werkgever en betekenisvol werk. Wat kun je als organisatie nog meer doen om ervoor te zorgen dat schaars talent voor jouw organisatie kiest? Jose Bokhorst, managing director van Robert Walters Nederland, geeft advies.   

Zorg voor een snel sollicitatieproces met focus op de kandidaat
Een ellenlange cv-selectie, drie rondes sollicitatiegesprekken en dat ook nog eens over enkele weken uitgesmeerd? Niet doen: in deze markt moeten sollicitatieprocedures sneller verlopen dan ooit. 

Bokhorst: "Kandidaten willen, nu ze zoveel te kiezen hebben, zeker weten dat ze de juiste keuze maken. Wat kan jouw organisatie voor hen betekenen? Kunnen ze doorgroeien, gaan ze zinvol werk doen? Focus daarom in je gesprekken niet alleen op werkervaring en diploma's, maar stel vooral de vraag: wie ben jij nou eigenlijk, wat drijft jou, en wat wil je leren?”

Green is good, net als diversiteit en inclusie
In een recente Robert Walters-enquête gaven zeven op de tien Nederlandse werknemers aan het belangrijk te vinden dat de maatschappelijke en politieke waarden van een organisatie overeenkomen met die van henzelf. Op bijvoorbeeld de juridische arbeidsmarkt is het al een aantal jaar een trend dat junior- en mediorprofessionals graag willen werken bij organisaties die milieuvriendelijk en duurzaam ondernemen.

"Investeer dus in groene activiteiten, in hernieuwbare en milieuvriendelijke producten of kantoorartikelen, of organiseer een jaarlijkse vrijwilligersdag", zegt Bokhorst, "want talent trek je tegenwoordig niet meer aan met alleen een leuke werkplek en een goed salaris."

Ook belangrijk in de strijd om talent: een goed Equality, Diversity & Inclusion-beleid. Ruim de helft van de Nederlandse werknemers zou een baan weigen als het ED&I-beleid van een potentiële werkgever niet overeenkomt met hun persoonlijke waarden op dat vlak. Bokhorst: “Let dus ook specifiek op dat stuk diversiteit en inclusie en zorg dat collega’s zich echt onderdeel voelen van het bedrijf en de cultuur."  

Zorg voor verbinding
Over jezelf onderdeel voelen van een bedrijf gesproken: het blijkt dat kandidaten die op afstand zijn gestart sneller op zoek gaan naar een nieuwe baan dan mensen die op kantoor zijn ingewerkt. 

De toekomst is hybride en dat betekent dat collega’s overal kunnen werken. Maar alleen op kantoor kunnen ze socializen. Richt de werkruimte dan ook zo in dat werk en fun hand in hand gaan. Met aan de ene kant ruimte om te focussen, en aan de andere kant ruimte voor ontspanning en verbinding tijdens een gezamenlijke lunch, een dartswedstrijd of een potje pool. Bokhorst: "Door werk én plezier te bieden houd je nieuw talent ook in de toekomst aan jouw organisatie gebonden." 

Op zoek naar nieuw talent? Check alvast met onze digitale Salary Survey wat de gangbare salarissen zijn.

BRON: Robertwalters.nl