Iedereen thuis: hoe houd je het leuk én productief?

Geschreven door
Natalia Leenen
Alfa Accountants & Adviseurs

Gepubliceerd
07 apr 2020

07 apr 2020 • door Natalia Leenen

Iedereen thuis: hoe houd je het leuk én productief?

30 maart 2020 | Door:  Natalia Leenen

Van de één op de andere dag elke dag thuiswerken, dat is wel even wennen. En niet alleen voor jou, want het hele team zit ineens met zijn of haar laptop in een werkkamer of aan de keukentafel. En dan zijn er wellicht ook nog je partner en/of kinderen die je aandacht vragenSamen lunchen met collega’s, een praatje bij de koffieautomaat of achter je bureau napraten over het weekend. Voorlopig zit het er helaas niet in. Hoe houd je het leuk thuis én blijf je tegelijk ook productief? Om je op weg te helpen geven wij een aantal tips. 

Voor jezelf

Zorg voor een ochtendroutine  Verleidelijk om langer te blijven liggen? Ga elke dag op tijd uit bed en kleed je ook echt aan. Inclusief schoeisel. Je omkleden naar een outfit waarin je ook echt daadwerkelijk het huis zou kunnen verlaten (zoals je normaal ook doet s ochtends) creëert een goede overgang naar een werkdag.  

Breng structuur aan  Maak voor jezelf een planning wat je die dag gedaan wilt krijgen. Het helpt om blokken in je agenda in te delen waarin je duidelijk voor jezelf aangeeft wat je wanneer wilt doen op een dag. Dit zorgt voor structuur en daarmee ook rust in je hoofd. 

(Blijf) gezond en met regelmaat eten  Normaal je bammetjes mee of een bak salade, terwijl je nu de hele dag opgescheept zit met al die lekkere snacks thuisProbeer er niet te veel aan toe te geven. Daarnaast is het belangrijk om een lunchmoment voor jezelf in te plannen. Ga even achter je laptop of werkplek vandaan en neem echt even tijd voor jezelf. 

Beweeg voldoende, alle kleine beetjes helpen!   We weten allemaal dat het belangrijk is om veel te bewegen, maar doen het vaak nog te weinig. Telefonisch overleg met een collega waarbij je laptop niet direct nodig is? Pak je oortjes mee en hup, naar buiten voor een wandeling. Dit is goed voor je immuunsysteem en maakt dat je straks veel scherper de draad weer op kunt pakken.  

Niet de hele dag nieuws  Met alle meldingen, e-mails en pushberichten is het gemakkelijker dan ooit om van elke update op de hoogte te zijn. Maar is dit ook echt nodig? Denk erover na welke informatie je écht nodig hebt.  

Als team

Blijf in contact   Normaal gesproken hoef je voor een kort overleg of een praatje met je collega’s je bureaustoel maar een kwartslag te draaien. Nu dat even anders ismaak er een videovergadering van via Microsoft Teams. Informeer eens een keer extra hoe het met je collega gaat die ineens met 3 kids en een partner een stuk meer afleiding heeft. Of met de collega die alleen woont en alleen waarvan de caissière ineens de persoon is geworden die hij het meeste ziet.  

Start als team een uitdaging   Elke dag minimaal 5.000 stappen zetten of op afstand hetzelfde boek lezen: de mogelijkheden zijn eindeloos. Samen nieuwe ervaringen opdoen zorgt voor verbinding en hierdoor kijk je wellicht positiever op deze situatie terug dan je anders gedaan had: je hebt immers iets nieuws geleerd.  

Gezamenlijk eten en/of drinken via een video vergadering Epicurus zei het al: ‘Je moet eerder bedenken met wíe je wilt eten of drinken, dan wát je wilt eten of drinken’. Voor veel mensen zijn de gezamenlijke lunch, een koffiemomentje en de vrijdagmiddagborrel belangrijke onderdelen van de week. Even stoom afblazen of iets bespreken wat juist niet met werk te maken heeft. Houd jullie vrijdagmiddagborrel eens via Microsoft Teams. Organiseer een koffie- of theemomentje met één of meerdere collega’s. Ook een gezamenlijke lunch, inclusief kinderen, huisdieren en/of partners op de achtergrond is een optie.    Vergroot als team je kennis op afstand  Die cursus waar jullie als team voor ingeschreven stonden of die kennisdeling die je collega binnenkort zou geven: wellicht is het ook mogelijk deze online te volgen. Of: organiseer zelf een webinar over een onderwerp wat je altijd nog eens wilde uitdiepen. Hiermee doe je waardevolle kennis op, die je ook als je weer op kantoor aanwezig bent, goed kunt gebruiken.  

Met je partner en/of gezin  

Zorg voor een goede planning – ook gezamenlijk   Je wil het ook samen gezellig houden, als je ineens flink meer tijd thuis doorbrengt. Spreek met elkaar af hoe de huiselijke taken verdeeld worden. En voor degenen met kinderen: hoe verleid je hen om ook huishoudelijke klusjes op te pakken? Als de leeftijd het toelaat natuurlijk.    Introduceer een ‘stoplichtsysteem’   Wie is wanneer het aanspreekpunt voor de kinderen? Wanneer zit jij of je partner met die deadline en kun je niet gestoord worden? Een stoplichtsysteem biedt wellicht uitkomst. Zo is het voor iedereen duidelijk wie wanneer beschikbaar is.  

Maak het gezellig thuis    Als iedereen thuis bezig is en de één opgeruimder dan de ander, heb je de kans dat je na een drukke werkdag de avond begint met een huis vol rommel. Probeer met elkaar zo veel mogelijk direct op te ruimen. Zo kun je de avond zo ontspannen mogelijk doorbrengen.  

Stop op tijd   Een hele belangrijke tip: stop op tijd. Thuiswerken biedt (vaak) de mogelijkheid om je tijd flexibeler in te delen. Het gevaar is echter dat je de tijd vergeet en ‘savonds nog bezig bent. Probeer elkaar scherp te houden op de tijd waarop je (gezamenlijk) stopt met werken. 

Probeer ook te genieten   Ondanks dat het ‘op elkaars’ lip zitten’ soms lastig kan zijn: het kan wel eens lang geleden zijn geweest dat je de gelegenheid had om samen te lunchen met iedereen aan tafel. Probeer hier dus, ondanks wat er allemaal op jullie af komt, ook zo veel mogelijk van te genieten.  

 
Natalia Leenen Recruiter

088 2531058 | nleenen@alfa.nl

Alfa Accountants & Adviseurs