Solliciteren, noem je je huidige salaris?

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
13 jan 2023

13 jan 2023 • door Redactie JIF

Recent is de discussie weer opgelaaid rond de vraag of je toekomstige werkgever je huidige salaris mag vragen en of je daar openheid over wilt geven. 

Door Pieter de Kiewit

In de Verenigde Staten is er zelfs wetgeving aangenomen die werkgevers verbiedt deze vraag te stellen. Nu weten we allemaal dat hetgeen in de wet staat en dat wat in de realiteit gebeurt nog wel eens wil verschillen. Zie bijvoorbeeld recent onderzoek naar diverse soorten discriminatie in de arbeidsmarkt.

Ik begrijp de redenering dat het inkomen dat hoort bij een functie los staat van degene die de positie feitelijk invult. Als een CEO besluit in de kantine te gaan werken, dan krijgt hij daarvoor geen CEO salaris. Logisch. Waarom zou je huidige inkomen dan relevant zijn als men je goed genoeg vindt voor die nieuwe job? We zouden het hier bij kunnen laten, discussie klaar.

Toch niet helemaal, vind ik. Als ik als recruiter met kandidaten spreek over het inkomen dat wat hen betreft hoort bij een nieuwe functie, dan is de opmerking in veel gevallen: “als het maar niet minder is dan ik nu heb”, of “ik wil er minimaal 10% op vooruit gaan”. Dus laat werkgevers de vraag stellen om te voorkomen dat tijd wordt verspild. En als een potentiële werknemer een positie ambieert en hij wil het bijbehorende inkomen bij een positie weten, dan verwacht hij toch ook een antwoord? Gelijk oversteken!

Aan het begin van een sollicitatie traject is het praktisch uit te vinden of het qua inkomen zou kunnen passen door bandbreedtes te noemen. Komt het tot onderhandeling, dan vind ik het goed om eerst feiten op tafel te leggen. Wat is de bandbreedte en het secundaire pakket behorende bij de functie? Wat heeft de potentiële werknemer nu? Dit kan emotievrij, dit zijn feiten. Dan kunnen verwachtingen op tafel worden gelegd en wordt er onderhandeld. Daar zijn veel blogs over geschreven. Mijn gouden regel hierin: het is echt onderhandelen als je bereid bent nee te zeggen.

Veel succes met je sollicitaties en ik ben benieuwd wat jij van bovenstaande vindt.

Pieter de Kiewit werkt ruim twee decennia in recruitment in internationale en leidinggevende functies. In 2009 startte hij Treasurer Search en vindt met zijn collegae interim en vast personeel in treasury.

BRON: Finance.nl