Sterke omzetgroei bij KPMG Nederland

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
22 dec 2022

22 dec 2022 • door Redactie JIF

KPMG noteert dit jaar een omzet van 655 miljoen euro, een toename ten opzichte van vorig jaar met maar liefst vijftien procent. Opvallend is dat KPMG laat weten een onderzoek te zijn gestart naar mogelijke examenfraude. Ook de AFM is een onderzoek gestart.

Dat blijkt uit het jaarverslag en een persbericht van KPMG. In financieel opzicht was 2021/2022 een goed jaar voor KPMG. De omzet groeide van 570 naar 655 miljoen euro (+15 procent) en de winst groeide van 110 naar 120 miljoen euro (+8 procent). De controlepraktijk is inmiddels de grootste van Nederland, hoewel KPMG in totaalomzet nog de kleinste van de big four blijft.

Ondanks de krappe arbeidsmarkt wist KPMG bijna vijftienhonderd nieuwe medewerkers te vinden, waarmee het totale aantal fte's steeg van 3.490 naar 3.800. De adviestak noteerde ruim twintig procent omzetgroei, van 291 naar 364,4 miljoen euro, terwijl de omzet bij de accountants met elf procent groeide, van 241,5 naar 327,2 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Stephanie Hottenhuis stelt tegenover het FD dat de grootste zijn in audit niet het belangrijkste doel is voor KPMG. “Maar het vervult ons wel met trots, het onderstreept dat we weer hersteld zijn na de moeilijke periode die KPMG een paar jaar geleden doormaakte.”

Examenfraude

KPMG is een onderzoek gestart naar het mogelijk afkijken bij toetsen van verplichte interne trainingen. "Integriteit en kwaliteit vormen de basis van onze cultuur”, aldus Hottenhuis. “We zijn daarom een onderzoek gestart naar aanleiding van berichten dat er bij enkele kantoren in het buitenland gevallen waren, waar medewerkers hadden afgekeken. Er kwam ook een melding van één van onze medewerkers die het vermoeden had dat collega's antwoorden hadden gedeeld. Wij nemen dit erg serieus en zoeken het nu tot de bodem uit. De toezichthouders zijn meteen geïnformeerd."

ESG

KPMG wil zijn accountantscontrole en -verklaring van beursgenoteerde ondernemingen en een aantal ondernemingen in industrieën met veel uitstoot in Nederland uitbreiden. "We zullen organisaties stimuleren om in jaarrekeningen transparanter te zijn over hun duurzaamheidsinitiatieven", zegt Hottenhuis. "We kunnen hier alleen in slagen door te versnellen en goed samen te werken. Dit moeten we doen als bedrijven, als organisaties en als individuen; kortom, als samenleving."