Jonge advocaten, consultants en accountants hebben vaak een ander beeld van hun carrière

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
17 dec 2022

17 dec 2022 • door Redactie JIF

Jonge advocaten, consultants en accountants hebben vaak een ander beeld van hun carrière dan hun voorgangers. Partner worden? Niet ten koste van alles. Sommige kantoren passen hun structuur aan de tijdgeest aan.

In het kort

  • Het partnerschap is alles behalve een vanzelfsprekendheid voor jonge advocaten en accountants.
  • Áls zij de top al ambiëren, dan willen ze die bereiken op hun voorwaarden.
  • Bij die voorwaarden spelen waardering en ontwikkeling een hele grote rol.

'Als je in een zaal met twintig jonge advocaten vraagt wie partner wil worden, dan steekt nog niet de helft een hand op', zegt Sebastian de Bruijn (28), medewerker bij kantoor Houthoff.


Naast hem knikt Mathijs van Riet (27). 'Herkenbaar.' En wat hemzelf betreft: 'Ik heb het vuur in mij om de top te bereiken, dus partner worden. Ik wil voor mijzelf laten zien dat ik alles kan: een leuk sociaal leven leiden, de beste advocaat van Nederland worden... maar wel op mijn manier.'

De Bruijn en Van Riet zitten aan een lange tafel in een zaaltje van de Nederlandse vestiging van Fieldfisher, in Amsterdam-Zuid. Van Riet is hier een van de medewerkers en samen met De Bruijn zit hij in het lokale bestuur van De Jonge Balie, waarvan iedere beginnende advocaat lid is.

Dat er minder potentiële partners onder hun generatiegenoten rondlopen, komt onder andere door de hoge werkdruk. 'Meer mensen willen 's avonds vrij hebben en in de weekends weg kunnen', zegt Van Riet. 'Als partner kun je wel streven naar een goede werk-privébalans, maar vaak is dat heel lastig.'

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/bedrijfsleven/1460760/hoe-de-apenrots-naar-verandering-snakt-vql2cagKPQmh