Geen eindejaarsbonus voor personeel EY in VS

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
14 dec 2022

14 dec 2022 • door Redactie JIF

Ondanks een recordomzet ziet EY in de VS af van eindejaarsbonussen voor het personeel. Dat heeft te maken met groeiende onzekerheid over het economische klimaat.

Dat meldt onder meer het FD. In de afgelopen jaren kregen medewerkers van EY in de VS aan het eind van het jaar vaak flinke bonussen uitgekeerd op basis van hun individuele prestaties. EY heeft in juni nog wel reguliere bonussen uitgekeerd, gebaseerd op de financiële prestaties van de Amerikaanse organisatie, maar met Kerst zit een extraatje er niet in.

De Amerikaanse EY-organisatie noteerde over het boekjaar 2021-2022, dat medio dit jaar sloot, een omzetgroei van liefst negentien procent. Ondanks die recordgroei ziet EY dit jaar af van de eindejaarsbonussen, "gezien het veranderende economische klimaat, met oplopende rentetarieven, een hoge inflatie en de voortdurende oorlog in Oekraïne", aldus het FD.

Volgens de Financial Times heeft het personeel dat nieuws op 9 december in een "all-hands meeting" te horen gekregen. De EY-top benadrukt tegelijk dat het beloningsbeleid nog altijd ruimhartig is en dat eindejaarsbonussen in de toekomst wellicht wel weer mogelijk zijn.

Minder transacties

Grote zakenbanken in de VS waarschuwen momenteel voor tegenvallende hoeveelheden transacties, als gevolg van de economische onzekerheid. EY heeft in de VS een flinke M&A-praktijk gericht op de financiële sector, die daardoor mogelijk ook geraakt wordt. Zakenbanken moeten het immers hebben van fusies, overnames, beursgangen en afsplitsingen, zo stelt het FD.

De beperking van de bonussen aan het eind van het jaar zou los staan van de plannen van EY voor een wereldwijde splitsing in twee multidisciplinaire organisaties. Daarover moet komend voorjaar worden gestemd door de dertienduizend partners wereldwijd. "De vraag is in welke mate het sombere economische klimaat de stemming zal beïnvloeden", aldus het FD.