Zeventig procent van de Nederlandse werkgevers wil het thuiswerken gaan beperken of het aantal hybride functies terugbrengen. Werkgevers stellen vaker regels op om flexibel werken aan banden te leggen, of overwegen dat te doen.
Daarover bericht het FD, dat verwijst naar internationaal onderzoek van LinkedIn onder bestuurders van bijna drieduizend bedrijven met meer dan duizend werknemers. Daarbij zijn ook honderd Nederlandse ondernemingen.
LinkedIn ziet het aantal onlinevacatures waarin flexwerken als arbeidsvoorwaarde wordt genoemd flink dalen, met ruim een derde sinds september 2021. "Dat botst met de wens van werkzoekenden: die vinden thuiswerken juist erg belangrijk", aldus het FD.
Off the record
Mogelijk wil geen enkele werkgever daarom tegenover de krant iets kwijt over de wens om medewerkers terug naar kantoor te halen. Leidinggevenden vertellen liever "hoe heringerichte kantoorpanden nu prachtige plekken zijn waar het personeel elkaar spontaan ontmoet en succesvol brainstormt", zo schrijft de krant.
Klachten over het vele thuiswerken worden alleen off the record gedeeld met de betrokken journalist. Die klachten gaan over een gebrek aan sociaal contact, onvoldoende zicht op waarmee mensen bezig zijn en de vrees dat de betrokkenheid van medewerkers bij de organisatie terugloopt.
Volgens Marcel Molenaar, countrymanager Benelux bij LinkedIn, hebben organisaties weinig geleerd van de coronapandemie. "Leidinggevenden willen meer controle over het werkproces, terwijl we de afgelopen jaren toch zagen dat loslaten en vertrouwen geven juist goed werkt. Output zou centraal moeten staan, niet uren tellen."
Wet nog niet aangenomen
Een arbeidsrechtadvocaat stelt in het artikel inmiddels wekelijks gesprekken te voeren over de vraag hoe werkgevers personeel weer terug naar kantoor kunnen krijgen en wat daarbij de juridische regels zijn.
Juridisch gezien heeft een thuiswerker die teruggeroepen wordt naar kantoor nog weinig rechten, zo stelt het FD. De wet Werken waar je wilt is weliswaar deze zomer door de Tweede Kamer aangenomen, maar de Eerste Kamer had veel vragen bij de wet en moet er nog mee instemmen.
Bron: FD