ABN Amro heeft zijn winst in het afgelopen kwartaal meer dan verdubbeld

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
09 nov 2022

09 nov 2022 • door Redactie JIF

ABN Amro heeft zijn winst in het afgelopen kwartaal meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden, ondanks de hoge inflatie en afzwakkende economie in Nederland. Topman Robert Swaak geeft aan zorgen te hebben over de economische vooruitzichten, maar is er niettemin van overtuigd dat de bank goed in staat is om de situatie te doorstaan.

Het financiële concern profiteerde in de voorbije maanden vooral van een boekwinst uit de verkoop van een aantal activiteiten. Zo ging de ABN Amro Pensioeninstelling voor tientallen miljoenen euro’s over naar Achmea.

Ook ging er maar heel weinig geld naar de stroppenpot. De bank hoefde amper geld weg te zetten voor leningen die mogelijk niet meer kunnen worden terugbetaald. Onder de streep bleef uiteindelijk 743 miljoen euro over, tegen 343 miljoen euro nettowinst in het derde kwartaal van vorig jaar.

Swaak wijst er verder op dat de rente-inkomsten van de bank hun dieptepunt voorbij zijn. Dat dankt de bank aan de oplopende rentes op de financiële markten. Dat maakt het voor ABN Amro mogelijk om weer betere marges te maken op spaargeld.

Banken varen er de laatste tijd in het algemeen wel bij dat de rentes, die lang erg laag waren en op hun verdienmodel drukten, weer oplopen. Swaak wijst er dan ook op dat de rente-inkomsten van ABN AMRO nu hun dieptepunt voorbij zijn. De stijgende rente maakt het voor het concern bijvoorbeeld mogelijk om weer betere marges te maken op spaargeld.

Toch duurt de druk op de marges voor hypotheken en zakelijke kredieten nog voort. Dat komt omdat de hogere financieringskosten hier met vertraging worden doorbelast aan klanten. ABN AMRO wist zijn marktaandeel op de hypotheekmarkt afgelopen kwartaal wel weer wat verder uit te breiden. Naar eigen zeggen is de bank momenteel de grootste hypotheekverstrekker van Nederland.

Bron: ANP, Telegraaf