Digitaal solliciteren nu een must

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
31 mrt 2020

31 mrt 2020 • door Redactie JIF

"Het eerste gesprek was even wennen, maar tijdens het tweede verliep alles al heel soepel." Muhammed Cetin zat vorige week in een sollicitatieprocedure. Normaal gesproken ga je dan ook langs op het kantoor, maar vanwege de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan is dat niet mogelijk. Hij sprak zijn nieuwe werkgever door te videobellen.

Digitaal solliciteren is momenteel zo goed als de enige manier om een nieuwe baan te krijgen. Werving- en selectiebureau Robert Walters voert normaal gesproken 10 procent van de gesprekken per video, nu is dat 90 procent geworden.

De recruiter merkt wel dat sommige bedrijven moeten wennen aan de werkwijze. De organisatie ziet dat bedrijven hun sollicitanten onbedoeld minder goed voorbereiden op het gesprek: dat de voertaal Engels is, of dat er meerdere mensen aansluiten, kan bijvoorbeeld even vergeten worden.

Heel snel omschakelen

"Organisaties zijn heel snel aan het omschakelen", zegt Frank Roders, algemeen directeur van recruiter Compagnon. "Het eerste en tweede gesprek waren vaak al online. Maar het gevoel bestaat wel dat je iemand niet kan aannemen zonder face to face-contact." Hij denk dat het een kwestie van dagen is voordat dit verandert.

Natuurlijk, er is minder sociale interactie. Maar je krijgt nog steeds een indruk van hoe iemand is.

Tanya Bondarouk, hoogleraar Universiteit Twente

Dat zal voor organisaties misschien wennen zijn. Toch maakt het volgens Tanya Bondarouk, hoogleraar Human Resource Management aan de Universiteit Twente, niet uit of je iemand spreekt per video of in levende lijve. "Natuurlijk, je kunt geen handen geven en er is minder sociale interactie. Maar je krijgt nog steeds een indruk van hoe iemand is."

"Een sollicitatiegesprek is het uitwisselen van ideeën", gaat ze verder. "Dat maakt het interessant. Tijdens zo'n sessie kun je natuurlijk verschillende dingen doen om te kijken of iemand bij je bedrijf past. Bijvoorbeeld een casus geven die iemand binnen 15 minuten moet oplossen. Of je gebruikt virtual reality om bepaalde situaties te simuleren."

Videobellen vanuit de woonkamer

Het betekent voor Anne van de Riet, corporate recruiter bij Randstad Groep Nederland, dat ze gesprekken voert in haar woonkamer. "Natuurlijk is het enigszins anders, maar dat geldt voor de omgeving. De inhoud is hetzelfde. Je merkt dat in de huiselijke omgeving zitten misschien helpt om het ijs te breken."

Van de Riet had van tevoren verwacht dat gesprekken voeren via een videoverbinding het lastiger zou maken om de juiste kandidaten te vinden. "Maar dat is niet zo. Helemaal digitaal werken gaat eigenlijk heel goed. Ik hoor hetzelfde van andere collega's, die zijn er ook positief over." Ze verwacht dat deze vorm ook na de crisis vaker gebruikt zal worden. "Hierdoor worden we nog flexibeler."

Muhammed Cetin kijkt ondertussen met een tevreden gevoel terug op de gesprekken. Hij start begin april als accountant bij een afhaal- en bezorgketen. Wel vindt hij digitaal solliciteren lastiger dan met iemand in dezelfde ruimte zijn. "Je kunt iemands lichaamshouding niet zo goed zien." Tegelijkertijd moeten sollicitanten die binnenkort ook volledig digitaal gaan solliciteren zich volgens hem geen zorgen maken.

Collega's voor eerst zien tijdens videogesprek

Wie eenmaal is aangenomen staat voor het volgende punt: hoe word je ingewerkt? Voor Cetin geldt dat hij nog niet precies weet hoe dit zal verlopen, maar hij is al wel in gesprek met zijn nieuwe werkgever om zich alvast voor te breiden.

Ik was bang in een zwart gat te verdwijnen, maar dat is niet gebeurd.

Rikkert Duist, nieuw bij Randstad

Bij Rikkert Duist, net aangenomen als softwareontwikkelaar bij Randstad, vond het sollicitatiegesprek nog op kantoor plaats, maar moest hij vervolgens vorige week vanuit huis starten. In allerijl kreeg hij van zijn manager een laptop zodat dit ook kon. De eerste keer dat hij zijn collega's ontmoette, ging via een videoconferentie. "Dat is een aparte gewaarwording", zegt hij.

Door de huidige situatie krijgt Duist nog niet echt de cultuur op kantoor mee. "Dat komt nog wel", zegt hij. Daarnaast is hij positief over hoe het overleg op afstand nu gaat. "Ik was bang in een zwart gat te verdwijnen, maar dat is niet gebeurd."

Bron: NOS.nl