Verzekeraar ASR neemt Aegon Nederland over

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
27 okt 2022

27 okt 2022 • door Redactie JIF

Verzekeraar ASR koopt de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van branchegenoot Aegon, waarmee een van de grootste verzekeraars in Nederland ontstaat. Het samengaan van de twee zal naar verwachting "medewerkers in beide ondernemingen raken".

"De integratie zal grotendeels binnen drie jaar zijn afgerond, en het is de bedoeling om het verlies van arbeidsplaatsen zoveel mogelijk te beperken door natuurlijk verloop en door medewerkers te helpen een andere baan te vinden, binnen of buiten de combinatie", verklaren de bedrijven. Zoals het er nu voorstaat heeft de combinatie 6.700 medewerkers, waarvan er ruim 3.800 bij ASR werken.

Voor de transactie ontvangt Aegon een aandelenbelang van bijna 30 procent in ASR en een contant bedrag van 2,5 miljard euro. Het aandelenbelang heeft een waarde van 2,4 miljard euro op basis van de slotkoers van aandelen ASR woensdag. Daarmee heeft de transactie een waarde van 4,9 miljard euro. De deal wordt naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar afgerond.

Volgens de twee bedrijven wordt de combinatie "een leider op Nederlandse pensioen-, levensverzekerings- en schadeverzekeringsmarkten". Het samengaan heeft "duidelijke en overtuigende strategische en financiële beweegredenen, met substantiële synergieën en langetermijnvoordelen voor klanten, zakenpartners, medewerkers en aandeelhouders".

Mijlpaal

Aegon is van plan om het contante bedrag te gebruiken om 1,5 miljard euro terug te geven aan aandeelhouders en om de schuld met 700 miljoen euro terug te brengen. De verzekeraar wil zijn dividend volgend jaar verhogen, van 0,25 euro per aandeel tot ongeveer 0,30 euro.

"De aankondiging van vandaag markeert een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van onze onderneming en voor onze langetermijnambitie om leidende posities op te bouwen in onze gekozen markten", zegt Lard Friese, topman van Aegon, in een toelichting.

ASR is voornamelijk in Nederland actief met onder andere schade-, levens- en zorgverzekeringen. De Nederlandse vermogensbeheertak van Aegon gaat niet over naar ASR.

Merknamen

Volgens de organisaties moet het ASR-merk de leidende merknaam worden van de combinatie. Het merk Aegon zal drie jaar na afronding van de transactie in gebruik blijven voor de pensioen- en hypotheekmarkten. De merknamen van de overige onderdelen van Aegon, waaronder TKP, Knab, Robidus en Nedasco, veranderen niet.

De nieuwe combinatie krijgt volgens de financiële dienstverleners een leidende positie op de Nederlandse pensioenmarkt. Het combinatiebedrijf wordt op het gebied van inkomensverzekeringen marktleider en de derde speler op de markt voor schadeverzekeringen. Hierdoor wordt "een concurrerender productaanbod" mogelijk.

Bron: ANP