Deloitte trok tientallen miljoenen uit om zittende medewerkers extra te belonen

Geschreven door
Redactie JIF

Gepubliceerd
23 sep 2022

23 sep 2022 • door Redactie JIF

Over het boekjaar 2021/2022 heeft Deloitte Nederland een omzet gerealiseerd van € 1.270 miljard. Ten opzichte van het vorige boekjaar is dat een omzetstijging van 23 procent. Deloitte zet sterk in op duurzaamheid en het werven van nieuwe medewerkers.

Dat blijkt uit het Integrated Annual Report van Deloitte. De omzet in audit en assurance steeg met ruim elf procent naar bijna 280 miljoen euro. De winstgroei is met 0,3 procent veel lager dan de omzetgroei, volgens Deloitte omdat bewust is gekozen voor investeringen in talent,  digitalisering en duurzaamheid.

"Het afgelopen boekjaar kenmerkt zich door hoge investeringen van onze cliënten, wat zich vertaalde in een sterke vraag naar onze dienstverlening. Het is positief te zien dat alle bedrijfsonderdelen bij hebben gedragen aan onze omzetstijging", aldus Hans Honig, ceo van Deloitte Nederland.

Deloitte heeft volgens Honig "niet alleen ingezet op ESG-rapportering en assurance maar nadrukkelijk ook op de transitie in de economie rond thema's als energie, voedsel, gezondheid en mobiliteit".

Arbeidsmarkt

Om medewerkers te werven en te binden is een nieuwe Employer Value Proposition (EVP) gelanceerd, waarbij ontwikkeling, flexibiliteit en welzijn centraal staan. Dat betekent onder meer vrij inzetbare flexibele feestdagen, Flexible Benefits Budget, een Deloitte FIT-progamma en een breed inclusie- en diversiteitsprogramma.

Om zittende medewerkers vast te houden deelde Deloitte in totaal voor 79 miljoen euro uit aan bonussen. Het aantal medewerkers bij Deloitte Nederland is in het boekjaar gegroeid met zo’n 700 mensen en bedraagt nu 7.191. Het aantal vrouwelijke partners binnen Deloitte steeg naar 21 procent. In 2018 was dat nog tien procent.

Duurzaamheid

Deloitte wil vanaf 2025 klimaatneutraal zijn voor huisvesting en mobiliteit. De leasevloot wordt vervangen door elektrische auto’s en het beleid ten aanzien van internationaal reizen is "fors aangescherpt". Ook worden medewerkers gestimuleerd richting verantwoorde klimaatkeuzes.

Een voorbeeld van duurzame samenwerking is E-connections, een initiatief waarin Deloitte met bol.com, Google Cloud, IKEA, Mollie en PostNL "krachten bundelt om de duurzaamheid in e-commerce te versnellen".

Via de Deloitte Impact Foundation wil het kantoor actief werken aan het verbeteren van de samenleving. Medewerkers hebben daar in het afgelopen boekjaar in totaal 36.284 uur aan bijgedragen. De focus lag daarbij op onderwijs, financiële gezondheid en duurzaamheid, onder meer via een bijdrage aan The Ocean Cleanup.

Internationaal

Recent maakte de wereldwijde Deloitte-organisatie ook al een sterke omzetstijging bekend. De omzet van Deloitte Global steeg in het boekjaar dat eindigde op 31 mei jl. met bijna twintig procent tot 59,3 miljard dollar.

"De steeds intensievere samenwerking in ons internationale netwerk draagt bij aan de groei", stelt Honig. "Het stelt ons in staat om onze klanten nog beter te bedienen in grote business transformaties en complexe audits."

Hoewel Deloitte vooral vanwege de omvang van de adviespraktijk wordt genoemd in de discussie over een mogelijke splitsing, is daar volgens Honig geen sprake van, zegt hij tegen het FD. "Wij zijn volledig gecommitteerd aan ons huidige model, waarbij controle en advies in één bedrijf samenzitten. Het is een model dat ons succes en resultaten heeft gebracht. Er zit een schaalvoordeel in dat we constant hebben kunnen vergroten. We geloven dat het bijdraagt aan de kwaliteit van audit. Het geeft ons bovendien meer financiële slagkracht om te investeren."