Pensioenfondsen laten herstel zien

17/10 Van de redactie

De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in september verbeterd. Veel fondsen voldoen weer aan de wettelijke eisen, maar het risico van korting op de pensioenen is nog niet geweken.

De NOS heeft de gegevens verzameld van bijna 80 fondsen. De gemiddelde dekkingsgraad van de 80 fondsen ligt op 109,2 procent. Dit betekent een forse stijging van ruim 8 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.

Aan het eind van dit jaar moeten de fondsen een dekkingsgraad hebben van minimaal 104,3 procent. Halen ze dat niet, dan moeten de pensioenen worden verlaagd. Op dit moment voldoet bijna eenderde van de fondsen nog niet aan die norm.

 

Kortingsgevaar 

Een van die fondsen is het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland. Dat fonds zag zijn dekkingsgraad in het derde kwartaal wel flink stijgen: met 6,2 procentpunt tot 103,3%. "De kans op verlaging van het pensioen is kleiner geworden, maar het kortingsgevaar is nog steeds niet geweken", zegt ABP-topman Henk Brouwer.

Het tweede fonds van Nederland, het pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), stijgt wel ver boven de vereiste dekkingsgraad uit met een stijging van 6 procentpunt tot 107%.

 

Bron| NOS

Terug naar overzicht

Jobs In Finance is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2018 www.jobsinfinance.nl.