Onderzoek Harvard: Bonus geven leuker dan bonus ontvangen

20/05 Van de redactie

Onderzoekers van de universiteiten Harvard en Columbia hebben intensief onderzoek verricht naar de relatie geld ontvangen en geluk versus geld weggeven en geluk.

De onderzoekers komen tot een aantal opmerkelijke resultaten, ook interessant voor bedrijven die kijken naar hun bonusbeleid.


Zo werden 16 medewerkers gevolgd werkzaam bij een bedrijf in Boston. Een maand voordat ze hun bonus van gemiddeld 5000 dollar ontvingen werden ze gevraagd naar hun mate van tevredenheid op de werkvloer en daarbuiten. Nadat ze hun bonus kregen werden deze vragen opnieuw gesteld plus wat ze met het geld zouden gaan doen. Mensen die het geld gebruikten voor anderen gaven een hoger cijfer voor hun geluk dan zij die dat niet deden en het geld voor zichzelf reserveerde. De hoogte van de bonus maakte niet uit voor de mate waarin de medewerkers zich gelukkig voelden.


Een van de onderzoekers geeft aan graag te willen samenwerken met bedrijven die jaarlijks bedragen schenken aan een goed doel. Zijn veronderstelling is dat het in plaats hiervan ter beschikking stellen van geld aan meerdere fondsen die worden aangedragen door werknemers leidt tot een grotere mate van tevredenheid onder medewerkers.


Naast het feit dat geven leuker is dan ontvangen blijkt uit het onderzoek dat mensen beter in kleine porties over langere tijd bedragen kunnen geven aan bijvoorbeeld goede doelen dan in een keer een som geld over te maken.

 

Bron| Harvard

Terug naar overzicht

Jobs In Finance is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2018 www.jobsinfinance.nl.