Herstel Nederlandse economie zet door

17/06 Van de redactie

De Nederlandse economie herstelt voorzichtig. Er waren wel tegenvallers in het eerste kwartaal, maar het Centraal Planbureau houdt vast aan een eerdere voorspelling. Die komt erop neer dat de Nederlandse economie dit jaar groeit met 0,75 procent en volgend jaar met 1,25 procent.

De werkloosheid zal dit jaar nog wel oplopen naar gemiddeld 650.000 werklozen. Pas in 2015 neemt de werkloosheid af naar 635.000.

Het begrotingstekort blijft onder de Brusselse norm van 3 procent maar loopt dit jaar wel weer op naar 2,9 procent. Dat komt onder meer door lagere aardgasbaten. Volgend jaar daalt het tekort naar 2,2 procent, door bezuinigingen in de zorg en de aantrekkende economie. De staatsschuld blijft volgend jaar steken op net geen 75 procent.

 

Opsteker

De ramingen van het CPB zijn belangrijk voor de besprekingen voor Prinsjesdag en de begroting voor volgend jaar.

In een reactie zegt minister Kamp van Economische Zaken dat de ongewijzigde ramingen een opsteker zijn. "Net als De Nederlandsche Bank geeft het CPB met deze raming aan dat het onderliggende herstel van de economie sterker is dan eerder gedacht." De economische groei voor dit en volgend jaar biedt perspectief, vindt Kamp.

Minister Dijsselbloem van Financiën zegt dat de cijfers laten zien dat Nederland geleidelijk herstelt van de crisis. Maar, zegt hij, "we zijn er nog niet, de werkloosheid blijft hoog en de overheidsfinanciën zijn nog niet op orde. Alle reden om koers te houden."

 

Bron| NOS

Terug naar overzicht

Jobs In Finance is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2018 www.jobsinfinance.nl.