Creatiever door natuur en zonder gadgets

08/01 Van de redactie

In de huidige technische samenleving, waar mensen de hele dag worden overspoeld met informatie, kan natuur herstellend werken.

Mensen die dagenlang in de natuur hebben rondgelopen - zonder mobieltjes of andere technische hulpmiddelen - kunnen sneller beslissingen nemen en creatiever oplossingen bedenken voor problemen. Dit blijkt althans uit onderzoek van de Amerikaanse universiteiten in Kansas en Utah, dat afgelopen maand werd gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Plosone.

Kampeerspullen
De onderzoekers hebben 56 mensen vier tot zes dagen lang het bos ingestuurd. Met bepakking en kampeerspullen, maar zonder elektronische apparatuur. Groepen van 8 tot 14 mannen en vrouwen trokken door natuurgebieden in Alaska, Colorado en Maine. De groepen hadden onderling geen contact.

Alle 56 wandelaars zijn onderworpen aan een Remote Associates Test (RAT), een standaardtoets waarmee psychologen ook wel creativiteit en probleemoplossend vermogen meten. Een deel beantwoordde vragen voordat ze aan de tocht begon, de andere helft maakte de test op de vierde dag van hun tripje. Er zat geen limiet aan de tijd. Vier dagen natuur lieten een verbeterde prestatie zien van 50 procent.

Standaardmodus
Overigens is het nog maar de vraag of de goede resultaten te danken zijn aan de aanwezige natuur, óf aan de afwezigheid van technologie. Uit hersenonderzoek blijkt dat het menselijk brein zonder stimuli (zoals harde geluiden en beelden) overschakelt op een soort standaardmodus. Die toestand helpt het creatief denkproces. Door je gedachten te laten gaan, kom je vaak tot onverwachte oplossingen.

Het kan dat natuur het makkelijk maakt om die standaardmodus te bereiken, doordat ze prettig aanvoelt en weinig prikkels kent. Maar het is ook bekend dat een teveel aan prikkels (mobieltjes en multimedia) de standaard breinmodus verstoort. De onderzoekers vinden het aannemelijk dat beide factoren een rol spelen, maar erkennen dat meer onderzoek nodig is voor stelliger conclusies.

 

 

Bron| Trouw

Terug naar overzicht

Jobs In Finance is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2017 www.jobsinfinance.nl.