Checklist of je nog de juiste baan hebt

24/01 Van de redactie

Als je aan je loopbaan begint, zal je meer dan waarschijnlijk niet meteen de job van je dromen vinden. Vooraleer je het gevoel krijgt echt goed te zijn terechtgekomen, moet je vaak een bochtig parcours met een aantal hindernissen afleggen. Dat is niet erg want van elke ervaring kan je leren. Toch kunnen bepaalde signalen aangeven dat je best niet meer om de haverklap naar iets anders uitkijkt en dat je wel degelijk de job van je leven hebt gevonden. Al moeten we er meteen aan toevoegen dat dit in deze tijden van grote verandering wat sloganesk klinkt. Maar het kunnen wel signalen zijn die aangeven dat je minstens voor enkele jaren goed zit. We zetten er zes voor je op een rijtje.

1. Je werk ligt in de lijn van je persoonlijke waarden

De taken die je in je job moet uitvoeren sluiten nauw aan bij de waarden die je ook belangrijk vindt in je persoonlijke leven en op je kijk op de wereld. Met andere woorden: als je job in overeenstemming is met wie je bent, zal dat voor een erg prettig gevoel zorgen. Zonder te willen veralgemenen zou je bijvoorbeeld wel kunnen stellen dat iemand die integriteit heel hoog in het vaandel voert, zich wellicht niet honderd procent thuis zal voelen in de marktenzaal van een financiële instelling, waar de focus ligt op winst, ten koste van alles. 

 

2. Je taak voelt niet echt aan als werk

Je werk is geen job, maar voelt eerder aan als een levensstijl. Jouw levensstijl omvat ook je werk. Het gebeurt zelfs geregeld dat je je afvraagt of de taken die je aan het volbrengen bent echt wel werk zijn. Werken, vrije tijd en alles wat belangrijk is in je leven vloeien naadloos in elkaar over.

 

3. Je werk en je leven zijn in balans

Hoewel je bijzonder gemotiveerd bent voor je werk en je het zo tof vindt dat het je eigenlijk nooit loslaat, heb je ook tijd en ruimte om aan sport te doen, om vrienden op te zoeken en andere leuke dingen te doen. Deze activiteiten geven je geregeld een energieboost die ook weer je job ten goede komt.

  

4. Je kan autonoom je ding doen 

Je mag heel autonoom werken en hebt het gevoel dat je echt een bijdrage mag leveren aan het realiseren van de doelstellingen van het bedrijf op lange termijn. Je bent niet verslaafd aan je loonbriefje, wel aan de adrenaline die je voelt omdat je je werkgever helpt, en dit zonder al te veel op de vingers te worden gekeken of betutteld. 

 

5. Je werkt met je hart 

Ook als een bijkomend engagement wordt gevraagd, twijfel je niet. Met hart en ziel zeg je toe zonder ook maar even te denken dat je eventueel ook zou kunnen weigeren. 

 

6. Je kijkt elke dag tevreden terug op je werkdag 

Je zit de hele dag in een “flow” waardoor je bij elke blik op de klok verrast ent dat er al zoveel tijd voorbij is.Eigenlijk heb je ’s avonds spijt dat de dag voorbij is, en aan het eind van de dag kijk je vaak tevreden terug.

 

Bron| Go

Terug naar overzicht

Jobs In Finance is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2017 www.jobsinfinance.nl.