Aardige collega's krijgen meer salaris

26/08 Van de redactie

Wie aardig is voor collega's verdient ruim 100 euro meer per maand. Sollicitanten die behulpzaam zijn hebben een hoger aanzien bij de werkgever en kunnen daardoor een hoger startsalaris tegemoet zien dan sollicitanten die zich vooral op hun eigen taken richten. Dat blijkt uit een experiment van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Niet alleen krijgen de sollicitanten een hoger salaris, ook worden ze gezien als een fijnere en meer gewilde collega om mee samen te werken. "Het is dus nuttig voor je carrière om je op de werkvloer zichtbaar behulpzaam te gedragen, zeker in tijden dat banen niet voor het oprapen liggen. Uiteindelijk zal die opstelling lonen", zegt onderzoeker Nynke Engelhard.

De onderzoekers lieten potentiële werkgevers fictieve sollicitanten beoordelen voor een vacature van administratief medewerker. De werkgevers kregen een foto van een mannelijke en een vrouwelijke sollicitant en een referentiebrief, zogenaamd van de huidige werkgever van de sollicitant.

 

Behulpzame sollicitanten

De onderzoekers gebruikten in het experiment twee soorten brieven. In de ene brief werd de nadruk gelegd op de behulpzame en onbaatzuchtige eigenschappen van de werknemer, in de andere brief werd de sollicitant beschreven als individualistisch en zelfzuchtig. In beide brieven werd de sollicitant beschreven als een goede werknemer. De cv's van de sollicitanten waren qua opleiding en werkervaring even geschikt voor de functie.

Vervolgens beoordeelden de werkgevers de sollicitanten op reputatie, voorkeur voor samenwerken, fysieke aantrekkelijkheid en startsalaris. De behulpzame sollicitanten kwamen bij bijna alle gebieden als favoriet naar voren, alleen voor fysieke aantrekkelijkheid maakte die eigenschap geen verschil.

 

Bron| NOS

Terug naar overzicht

Jobs In Finance is een uitgave van Jobs 4 Professionals.

Alle rechten voorbehouden. Copyright © 2018 www.jobsinfinance.nl.